Annonce

Annonce

Helle Borup Friberg ses til ØL's generalforsamling 2024

Helle Borup Friberg, direktør i Økologisk Landsforening, fremlagde foreningens nye strategi på årets generalforsamling og opsummerede, hvor man nåede i mål med den tidligere strategi. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Økologisk Landsforening sænker sit økologimål for 2030

For få år siden besluttede Økologisk Landsforening sig for at gå efter 30 pct. økologi i 2030. Nu lyder målet på 25 pct. efter en svær tid i markedet, lyder det i en ny strategi. Trods svære år for økologien er foreningens økonomi dog styrket, og nu skal medlemstallet øges.

Da Økologisk Landsforening (ØL) i 2019 lancerede sit mål om 30 pct. økologi i 2030, var det på bagkanten af flere års kontinuerlig vækst. Siden ramte corona, inflationen og krigen i Ukraine, og det har påvirket økologiens mangeårige vækst, som pludselig stagnerede og havde en beskeden tilbagegang

Det får nu ØL til at justere sine ambitioner, så de i stedet lyder på 25 pct. økologisk forbrug og areal i 2030 - i øvrigt samme mål som EU har for unionens samlede landbrug.

”På grund af prispres og inflation har vi desværre set en tilbagegang i markedsandelen, og det gør i vores øjne 30 pct. urealistisk at opnå. Vi ønsker at signalere, at vi er ambitiøse, men vi skal også signalere seriøsitet over for vores samarbejdspartnere, og derfor har vi justeret målet," forklarede ØL's direktør, Helle Borup Friberg, da hun fremlagde foreningens nye strategi, der gælder frem til 2030, på årets generalforsamling.

Strategiens tre pejlemærker er dyrevelfærd, jordfrugtbarhed og sundhed, og foreningen fastholder at arbejde for sin vision om en verden, "der tænker og handler økologisk", men der skal flere til som medlemmer. Derfor har den sat sig en målsætning om at fordoble antallet af personlige medlemmer frem mod 2030, samtidig med at man som minimum kan fastholde niveauet af landmandsmedlemmer.

"Vi vil også fortsætte med at rekruttere nye virksomheds- og køkkenmedlemmer," fastslog Helle Borup Friberg.

Har skabt en mere solid økonomi

Derudover vil foreningen etablere nye partnerskaber med fonde, andre organisationer og virksomheder for at skabe et bæredygtigt fødevaresystem.

Helle Borup Friberg gennemgik også resultaterne af strategien fra 2019-2023, og her var flere plusser end minusser. Foreningen skulle gå fra at være en brancheorganisation for landmænd til at være en bred interesseorganisation for økologien og fik derfor oprettet et fagudvalg for professionelle køkkener samt indført et repræsentantskab, hvor alle medlemstyper er repræsenteret.

Foreningen fik også udarbejdet sin model for en afgift i landbruget 'Pris på Bæredygtighed' og indgik i strategiske partnerskaber med bl.a. Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, Plantebaseret Videnscenter og Landbrug & Fødevarer om at oprette Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Et mål i strategien var også at skabe en mere solid økonomi, og det lykkedes: Egenkapitalen, der næsten var væk for syv år siden, lyder nu på 7,6 mio. kr., og soliditetsgraden er gået fra 4 pct. til 58 pct. Derudover har foreningen udviklet salgsydelser, der bidrager positivt til økonomien.

"Et punkt, vi dog ikke nåede i mål med, angår medlemtilfredshed og rekrutteringen af flere medlemmer," sagde Helle Borup Friberg, med henvisning til at medlemstallet er faldet - i høj grad på grund af strukturudviklingen, hvor landbrugene bliver færre og større, og mange landmænd går på pension hvert år.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk Landsforening frygter, at politikerne har glemt de små landbrug

Økologisk Landsforening har erfaret, at småskalalandbrugene er fraværende i den landbrugs- og veterinæraftale, som politikerne lige nu forhandler om. Stigende gebyrer og et kontrolsystem, der er udformet til storlandbrug, går ud over de små, mener foreningen.

26-04-2024 6 minutter Gårdbutikker & direkte salg,   Politik

Kritikere kalder det »en skandale«, at EU nu fjerner krav om småbiotoper i landbruget

For at imødekomme landmændenes protester rundt om i Europa har Europa-Parlamentet nu vedtaget at fjerne et krav, der skulle tilgodese dyr og planter på landbrugsarealerne.

26-04-2024 3 minutter EU,   Biodiversitet

CO2-afgiften lader til at virke

I 10 år havde de mest klimabelastende virksomheder i Danmark ikke sænket deres CO2-udledninger - lige indtil politikerne vedtog en afgift. Så faldt udledningen markant.

26-04-2024 3 minutter Klima,   Politik